Wat is de toeristenbelasting Bellingwedde in 2017?

Antwoord

De toeristenbelasting in Bellingwedde is € 0,75 van de verblijfkosten, per persoon per nacht.

Provincie: Groningen

Reisbelasting Bellingwedde 2017

Gemeentes mogen zelf bepalen of ze toeristenbelasting heffen en welk tarief ze berekenen. De hoogte van de reisbelasting in Bellingwedde is daarom ook volledig bepaald door de gemeente van Bellingwedde.

De toeristenbelasting wordt gerekend voor mensen die verblijven in de gemeente, maar niet ingeschreven staan in de "Basisregistratie Personen" (BRP). Meestal wordt de belasting geheven van de personen die het onderdak aanbieden, zoals hoteleigenaren, appartementhouders maar ook Airbnb-gebruikers. Vaak worden deze kosten doorberekend aan de bezoeker. Het is mogelijk dat gemeentes geen belasting rekenen voor gasten uit de eigen gemeente, maar dit moet wel duidelijk in de administratie komen te staan. Hier is vaak een formulier voor beschikbaar. De aanbieder draagt de belasting vervolgens af aan de gemeente.

Meestal wordt de toeristenbelasting alleen voor overnachtingen gerekend. Er zijn drie manieren om de reisbelasting te berekenen:

  • Een vast bedrag per overnachting per persoon. Dit kan verschillend zijn per locatie, de toeristenbelasting is dan bijvoorbeeld bij een hotel hoger dan bij een kampeer-overnachting.
  • Een percentage van de prijs van de overnachting.
  • Bij een vaste verblijfplaats wordt een vast bedrag berekend. Dit is gebaseerd op het geschatte gemiddelde verblijf. Hierbij kan de grootte van de staplaats of boot een rol spelen in het tarief.

Het is ook mogelijk dat gemeentes een percentage van de kale overnachtingsprijs vragen met een minimum bedrag. De kale prijs is de prijs die de verhuurder in rekening brengt voor de overnachting. Extra kosten zoals bijvoorbeeld ontbijt, roomservice, internet of sauna vallen hier dan niet onder. Meestal is dat minimumbedrag vergelijkbaar met andere gemeentes, maar kan de toeristenbelasting aardig oplopen bij duurdere accommodaties door de procentuele berekening.

Daarnaast kunnen sommige gemeentes een maximaal tarief berekenen. Als aangetoond kan worden dat het verblijf een langere periode duurt (bijvoorbeeld meer dan drie weken) kan er een maximum aantal nachten verrekend worden. Ook is het mogelijk dat er een minimumbedrag bestaat in de gemeente. Dan hoeft er geen belasting opgelegd te worden onder een bepaalde grens.

Meer informatie over de toeristenbelasting en wat het is, is hier te vinden: Wat is toeristenbelasting en wanneer moet ik dit betalen?